Ultimul obiectiv turistic vizitat din concediul la Sibiu a fost Biserica fortificată din Hărman, jud. Brașov. Istoria Hărmanului este strâns legată de Ordinul Cavalerilor Teutoni și Ordinul Cistercian. În timpul șederii lor în Transilvania, Cavalerii Teutoni au construit cetăți, au adus coloniști germani în țară și au fondat mai multe așezări. Prima menționare a Hărmanului datează din 1240, când printr-un act de donație al Regelui Ungariei, patronatul bisericilor din Feldioara, Sânpetru, Hărman și Prejmer a fost acordat Ordinului Cistercian.

Datorită amenințării continue din partea hoardelor mongole prădătoare și a Imperiului Otoman, hărmănenii au început în secolul al XV-lea să construiască o fortificație având în centru biserica, rezultând spre mijlocul secolului al XVII-lea una din cele mai mari biserici fortificate din Transilvania.

Sistemul fortificațiilor din Hărman constă dintr-o biserică înconjurată de ziduri defensive puternice. Principalele componente ale fortificațiilor sunt zidurile circulare (curtine), cele șapte turnuri de apărare, porțile de apărare și șanțul cu apă înconjurător. O caracteristică specială sunt cămările, care se găsesc nu numai în interiorul curtinei principale, ci și deasupra navei sudice a bisericii. În timpul asediilor aceste cămări erau folosite și drept camere de locuit.

În fostele cămări este amenajat un muzeu etnografic cu obiecte vechi de mobilier, vestimentație, veselă, fotografii etc.

Biletul de intrare costă 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi. Recomand să vizitați asemenea biserici fortificate, ținutul Transilvaniei e plin de astfel de relicve, adevărate comori de patrimoniu și pagini de istorie. Noi am vizitat-o și pe cea de la Prejmer acum câțiva ani și am rămas la fel de impresionați de farmecul lor.