Atunci când timpul sau vremea de afară ne permite îmi place să mergem în explorări de locuri noi aflate lângă noi, în județul Bacău. În luna iulie, planetele s-au aliniat și am pornit spre comuna Dofteana să vizităm un vechi castel, de care sincer nu știam de mult timp și pe care abia așteptam să-l explorez.

Castelul Ghika – comuna Dofteana, jud. Bacău

Aflat pe Valea Trotușului, Castelul Ghika face parte din imobilele deținute de familia Ghika având 4 nivele și 2 turnuri asimetrice. A fost construit de un arhitect italian, în stil romantic, la sfârșitul secolului al XIX-lea din dorința omului politic Neculai N. Ghika. Castelul a servit ca loc de vacanță și vânătoare pentru cei din familia Ghika.

Începând cu Al Doilea Război Mondial (1939), castelul a suferit degradări dar şi distrugeri devenind pe rând sediu al unor instituţii publice: spital TBC, casă de copii, sanatoriu de reumatologie infantilă, a avut parte de 2 incendii, devastări din partea armatei germane şi sovietice. Chiar şi comuniştii dar şi localnicii nu au ratat ocazia de a lua câte ceva din acesta.

În prezent, castelul este proprietate privată, dar se poate vizita, costul unui bilet fiind de 7,5 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi. În apropiere de castel se află o pensiune, care face parte din ansamblul castelului, aici fiind vechea hulubărie.

În curtea castelului sunt amplasate 2 foișoare drăguțe, unde noi am servit o gustare din merindele luate cu noi înainte de a porni în explorarea castelului și domeniului. În momentul acela se putea vizita doar parterul și etajul I, accesul spre mansardă fiind închis. Chiar și așa, am admirat obiectele de mobilier vechi, pianul care trona la parter, tablourile ce te însoțeau când urcai la etaj, scările și balustradele din lemn.

Pe domeniul castelului se poate vizita și un parc dendrologic, în mijlocul căruia te întâmpină un lac minunat peste care tronează un pod arcuit, fiind un cadru potrivit pentru ședințele foto ale proaspeților căsătoriți.

Dacă sunteți din județul Bacău sau de prin împrejurimi, faceți-vă timp să veniți în acest loc mirific, mie mi-a plăcut maxim atmosfera și arhitectura castelului! Sper că fotografiile mele sunt edificatoare în acest sens!

Pe data viitoare! Vă pup!