În ultima lună am reușit să citesc tetralogia napolitană a Elenei Ferrante, toată vara am tot văzut pe instagram poze cu aceste cărți, iar publicitatea aceasta masivă m-a intrigat și m-a făcut să-mi doresc la rându-mi să le lecturez.

Cele 4 volume – Prietena mea genială, Povestea noului nume, Cei care pleacă și cei care rămân și Povestea fetiței pierdute – înfățișează atât povestea prieteniei dintre două fete, Elena și Lila, și traseul lor în viață, cât și viața personajelor din cartierul în care cele două au copilărit.

Prietena mea genială

Acțiunea romanului este plasată în anii 1950, în mahalalele unui Napoli cenușiu. Elena și Lila cresc împreună pe străzile pe care se duc războaiele între bande rivale și învață să aibă încredere deplină una în cealaltă.

Povestea noului nume

Povestea celor două prietene, Lila și Elena, continuă. Acum sunt două tinere ale căror drumuri se despart dramatic. Pe când Elena preferă să-și continue studiile, Lila se mărită, obținând astfel o condiție socială și financiară superioară originilor sale modeste, dar rămânând prizonieră într-o căsnicie nefericită.

Cei care pleacă și cei care rămân

Cele două prietene au devenit femei. Lila și-a părăsit soțul și confortul material, iar acum muncește în condiții foarte dure. Elena a studiat la Școala Normală din Pisa și a publicat un roman de succes.

Povestea fetiței pierdute

Elena și Lila au ajuns acum la vârsta maturității, amândouă au avut parte atât de împliniri, cât și de eșecuri. Dincolo de toate, prietenia lor a rămas punctul în jurul căruia le gravitează viețile.

Cele două eroine se atrag, se resping, se influențează reciproc, se îndepărtează și apoi se regăsesc, se invidiază și se admiră la nesfârșit. Viața le supune la noi provocări, dar Lila și Elena descoperă, fiecare în ea însăși, dar și în cealaltă, forța necesară pentru a merge mai departe.

Mi-a plăcut, dar m-a și intrigat povestea prieteniei dintre cele două, de multe ori o uram pe Lila și mi-era ciudă pe Elena pentru naivitatea de care dădea dovadă. 

Voi ați citit aceste volume, cum vi s-a părut povestea, cu care dintre cele două prietene v-ați identifica mai mult?

TIP: HBO va produce o miniserie pe baza primului roman.

Cu drag, Simona